divendres, de maig 26, 2006

 

LA GUERRA FREDA I LA POLÍTICA DE BLOCS



La pau després de la Segona Guerra Mundial va durar poc.
Abatut el feixisme, aviat sorgiren discrepàncies profundes entre els aliats, especialment entre les dues noves superpotències, els EUA i l'URSS.

Aquestes discrepàncies, per raons ideològiques, econòmiques i polítiques, donaren pas a la formació de dos blocs antagònics: el bloc occidental, liderat pels Estats Units, era capitalista i liberal, i el bloc oriental, liderat per l'URSS, era comunista.

Cada superpotència va aglutinar dins el seu bloc diversos països, procurant estendre la seva àrea d'influència, en una cursa cap a la consecució de l'hegemonia mundial.
D'aquesta manera, es va propiciar la divisió d'Europa (separada pel que Churchill va anomenar un "teló d'acer"), i del món, en dues àrees polítiques i ideològiques oposades sota la seva influència directa.

Les relacions tenses entre ambdos blocs s'anomenà Guerra Freda.
L'expressió guerra freda fou utilitzada pel periodista Walter Lippmann en el seu llibre The Cold War (La guerra freda), per definir l'estat de tensió permanent i desconfiança recíproca que s'havia generat entre els blocs i les superpotències (els Estats Units i l'URSS).

Cap de les dues superpotències desitjaven un enfrontament directe, tot i que estaven disposades a mantenir una dura pugna per garantir el seu predomini en cadascun dels blocs. Els conflictes que hi va haver entre ells foren localitzats i mai es van arribar a generalitzar.

La Guerra Freda comença el 1947 i acaba el 1991, amb la desaparició de l'URSS. Durant aquests anys es van alternar períodes de tensió amb d'altres de distensió.
1. La guerra freda.- La divisió en blocs.2. El bloc occidental-capitalista.- L'OTAN.- Aliances econòmiques.3. El bloc oriental-socialista.- El Pacte de Varsòvia.- El COMECON.4. La dinàmica de la guerra freda.- L'"equilibri del terror".

Per saber quins son els personatges mes importants:
http://www.xtec.es/~jbuxader/historia/temes/contemp/guerrafreda.htm#PERSONATGES

FILMOGRAFIA
El tercer hombre. Carol Reed, 1949.
Èxode. Otto Preminger, 1960.
La confesión. Constantin Costa-Gavras, 1961.
Telèfon Roig? Volem cap a Moscou. Stanley Kubrick, 1963.
Apocalypse Now. Francis F. Coppola, 1979.
La colina de los diablos de acero. Francis F. Coppola, 1979.
Desaparecido. Constantin Costa-Gavras, 1981.
Sota el foc. Roger Spottiswoode, 1983.
Los gritos del silencio. Roland Joffé, 1984.
Caza de brujas. Irwin Winkler, 1990.
La casa Rússia. Fred Schepisi, 1990.
A la caza del octubre rojo. John McTiernan, 1990.


Esdeveniments:
1945-49: Conferència de Ialta · Conferència de Potsdam · Crisi de l'Iran · Guerra civil xinesa · Doctrina Truman · Guerra civil grega · Pla Marshall · Bloqueig de Berlín
1950-59: Guerra de Corea · Sublevació del 17 de juny · Revolució hongaresa · Guerra de Suez · Guerra del Vietnam
1960-69: Ruptura Sino-soviètica · Crisi de l'U-2 · Guerra civil de Guatemala · Invasió de Bahía de Cochinos · Crisi dels míssils de Cuba · Mur de Berlín · Primavera de Praga · SALT I · Distensió
1970-79: SALT II · Guerra civil angolesa · Invasió soviètica de l'Afganistan
1980-89: Solidaritat · Glasnost · Perestroika · Caiguda del mur de Berlín · Revolució de Vellut · Revolució romanesa
1990: Col·lapse de la Unió Soviètica · Reunificació alemanya





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?